of Sweden
Menu
menu

Svenska Superligan är innebandyns motsvarighet till SHL eller Allsvenskan. Ligan gick tidigare under namnet Elitserien i Innebandy men bytte till det nuvarande namnet inför säsongen 2007/08.

Superligan har funnits i sin nuvarande form sedan (ja, bortsett från namnbytet) sedan säsongen 1995/96 och man har bedrivit en nationell serie sedan 89/90. Haninge IBK och Storvreta IBK är de föreningar som har tagit flest SM-titlar sedan Elitserien grundades. Haninge vann tre raka mästerskap 98, 99 och 00 medan Storvreta vann tre raka 10,11,12. När det här skrivs så jagas Storvreta och Haninge av IBF Falun som har vunnit de två senaste gulden. Damernas elitserie grundades ett år senare än herrarnas. Där har den stora dominanten hetat Balrog. Balrog IK har fem titlar sedan millennieskiftet.

Profiler

I gemene mans värld är det antagligen Niklas Jihde som är ligans största profil genom tiderna. Hans utåtgående personlighet, tv-framträdanden och lite mer kände bror, Peter, gör att han har fastnat på näthinnorna hos många svenskar. Det är möjligt att Jihde är den största profilen genom tiderna, men det bästa spelaren som har lirat i Superligan är finsk. Mika Kohonen blev utsedd till världens bästa innebandyspelare fem gånger mellan 2005 – 2012. Kohonen hann med fem säsonger i Balrog och sju säsonger i Storvreta. Totalt blev det 266 matcher, 231 mål och 685 poäng i superligan. Kohonen kom till Sverige inför säsongen 2000/01 och gjorde då 107 poäng på 29 matcher. Det var poängrekord och föga förvånande vann han utmärkelsen som årets rookie. När vi ändå pratar om profiler vore det tjänstefel att inte nämna Janne Tähkä. Janne ”uppfann” zorrofinten och förändrade innebandyn totalt i VM 98.

Publik

Trots att Innebandy är en av Sveriges största sporter så är det ganska ont om folk på Superligans matcher. Det finns nio andra ligor som drar mer folk till matcherna och det är inte ens tusen personer på läktaren vid en genomsnittlig superligamatch. Trots detta så får sporten relativt mycket medialt utrymme. Matcherna sänds ofta via TV4:s kanaler och en händelse i innebandysverige kan skapa stora rubriker i kvällspressen.